SandraBrandt.nl

Categorieën
Blog

Stuurloos met kids versus varen op koers

De scholen blijven nog even dicht en je doet wat je kunt. Maar het lijkt nooit genoeg. Het schoolwerk wat online via meerdere kanalen binnenkomt is niet meer te behappen. Zeker in combinatie met je eigen werk en meerdere kinderen thuis. En dan nog de lading berichten van de school-groepsapp(s!) met dankwoorden over verjaardagskaarten, vragen over een zieke juf en foto’s van leuke knutselwerkjes aan het raam en bouwwerken in de tuin. Terwijl jij al blij bent als er überhaupt iets wordt gelezen en gerekend op een dag. Het is niet meer bij te benen en je raakt meer en meer gefrustreerd. Ook je kinderen zijn gestrest omdat hun schoolwerk niet op tijd af komt. Tot overmaat van ramp kom je er net achter dat je wéér een online meeting met de juf hebt gemist. De fijne sfeer is ver te zoeken. Heel ver.

Verlangen naar hoe het was  

Waar zijn de tijden gebleven dat de wekker altijd te vroeg ging? Waar je gespannen het ochtendritueel doorliep om maar op tijd richting school te kunnen? School, je weet wel: de plek met mensen waarbij lesgeven wél hun vak is. Verlang jij ook terug naar het moment daar bij het klaslokaal, nog net voor de deuren sluiten, waar je je kinderen knuffelt en jullie nog één keertje zwaaien naar elkaar? Om vervolgens, langs voorbijspurtende ouders, terug te lopen naar je auto. De plek waar je neerploft, je schouders ontspannen en je blij bent dat alles weer binnen de tijd gelukt is en je werkdag kan beginnen? Ja? Uhm… NEE!  

Weet je, we klagen in iedere situatie. Nu en toen. Het is goed om te kijken wat er voor klagen in de plaats kan komen als je wel oprecht wilt blijven, ook in gedachten. En hier komt het antwoord, die helaas tevens een dooddoener is: ultieme zelfzorg.  

Boost je creativiteit  

Waarom ultieme zelfzorg? Omdat het ervoor zorgt dat jij goed in je vel zit en omdat het je lucht en vrolijkheid geeft. Dat is essentieel om creatief te zijn en open te staan voor inspiratie. Want reken maar dat dat nodig is in deze tijd. Het is per slot van rekening onze eerste keer, dat omgaan met een pandemie zo dichtbij huis, zo plotseling. 

Bellen met de juf 

Dus is het zaak om je koers te bepalen, je intentie neer te zetten. Die is toch niet: elke dag al het schoolwerk af? Nee, die is: een fijne tijd hebben en prettig bezig zijn. En juist nu mooie momenten verzamelen! Want we zullen er met z’n allen ons leven lang op terugkijken. Focus dus op hoe je je wél wilt voelen en je krijgt direct praktische ideeën om het te realiseren. Je belt bijvoorbeeld de juf om te delen hoe moeizaam het vorige week ging en wanneer het je echt teveel werd. Je vertelt over je nieuwe koers, over je focus op ontspanning en plezier van waaruit je het schoolwerk oppakt. Dan is er een luisterend oor en samen vinden jullie overeenkomsten waardoor je weer vol goede moed een nieuwe week kunt starten. Daarbij kan je dochter direct dat gemiste contactmomentje met de juf inhalen. Het kan fijner zijn dan je dacht. 

Zodra je dagelijks stilstaat bij de nieuwe koers met je kinderen en ultiem voor jezelf zorgt, zul je zien dat alles anders aanvoelt. Niet alleen het schoolwerk, maar ook het werken, klussen en tuinieren voelt anders. Het kan zijn dat je je afvraagt: ultiem voor mezelf zorgen, hoe dan? Misschien lijkt het zelfs onmogelijk. Sta dan eens stil bij jezelf en bedenk: op welke dagen was het fijn? Of op welke momenten ging het zoals je had gehoopt? Op welke momenten voelde je je ontspannen en had je plezier? Wat deed je toen anders? Probeer drie dingen te vinden die de basis vormden voor dat gevoel en pas ze direct toe! Voor de een is dat misschien een kwartier eerder opstaan om te mediteren in een nog heerlijk stil huis. Zelf ben ik gebaat bij een rondje hardlopen voor het ontbijt. Ik laat de drie kinderen thuis en ren welgeteld 5 minuut en 20 seconden! Dat doe ik nu al een jaar en het geeft me een boost waardoor ik de rest van de dag ook gezonde keuzes maak. Qua voeding bijvoorbeeld . Zie ook het filmpje zorgen voor jezelf waarin ik hier dieper op inga. Een keer extra douchen helpt mij ook om te ontspannen. Wanneer pak ik die extra douchetijd? Als oma via FaceTime tafels oefent met de twee oudsten of als opa een dictee geeft over mevrouw Knotje. Heb jij misschien nog goede tips waar jouw hele gezin baat bij heeft? Deel ze met de klaagvrije maandag club op Facebook! Ik zie ernaar uit! 

 

Lees ook Sandra’s eerdere blog: Een pas op de plaats brengt je verder 

Over de auteur

Sandra Brandt is naast moeder van 3 kinderen en inmiddels ook verzorgende voor dementerenden ook auteur van Klaagvrije maandag (jan.2020) waarin ze 7 sleutels voor een rijker behandelt. Een boek vol:

  • doorleefde wetenschap over ons zenuwstelsel en gedrag
  • weetjes over hersenwerking
  • praktische oefeningen met bestaande modellen zoals: kernkwadrant, cirkel van invloed en de roos van Leary

Wil jij dit boek persoonlijk gesigneerd? Zet bij je bestelling 3 woorden uit je hart zodat ze het persoonlijk voor je kan signeren.

 

Door Sandra

Klaagvrij expert | Auteur van Klaagvrije maandag | Helpt teams naar eigenaarschap, productiviteit en zingeving.