SandraBrandt.nl

Categorieën
Blog

Tevredenheid in deze tijd

Alles wat vanzelf op ons netvlies en trommelvlies komt via de media is op zijn zachts gezegd verontrustend. Het brengt ons in angst. Het geeft een haast continue stroom aan zorgen, dag in dag uit, jaar in jaar uit.

Ben je iemand die zichzelf graag breder informeert en dus moeite doet om inzicht te vergaren dat zich niet als vanzelf aan ons laat zien of horen, dan brengt dit óók zorgen.

Een zorgelijke verbinding

Kortom: we leven allemaal in een tijd waar zorgen overheersen. Enerzijds is het een verbindende factor en dat is wat we heel goed kunnen gebruiken. Maar continue zorgen hebben werkt ook verlammend. Ik ga tenminste compleet uit mijn kracht in zo’n toestand. Ik creëer niks meer van waarde, ben geen fijne moeder voor mijn kinderen, initieer geen bijzondere verbindende activiteiten meer en voel me verdoofd.

Een staat van continue zorgen haalt ons uit de mogelijkheden die we wél hebben om bij te dragen. Het haalt ons uit de verbinding met het hier en nu.

Van verlamming naar creatiekracht

Het hebben van zorgen betekent dat je hoofd overuren draait. Volgens mij valt dit zelfs onder een vernauwd bewustzijn omdat je alleen nog aan dezelfde dingen denkt. Tot enkele weken geleden gold dat ook voor mij. Ik dacht alleen maar aan dingen die gaan of kunnen gaan gebeuren in negatieve zin. Hoogste tijd om iets te veranderen dus. Zodat ik weer productief kan zijn en een gevoel van tevredenheid kan ervaren. Want dát heeft direct positief effect op mijn kinderen en de lieve mensen om me heen in de mooie activiteiten die ik weer kan creëren.

En zoals Frank Ruesink zo mooi verwoordde: ‘Kinderen halen geen kracht uit onze zorgen maar uit het vertrouwen wat we geven.’

Dus ik nam een besluit, of eigenlijk werd het een combinatie van keuzes, welke ik graag met je deel omdat het mogelijk inspiratie geeft voor een rustiger leven, ook voor jou.

  1. Media uit
  2. Telefoon gebruik drastisch terugbrengen
  3. Rituelen rond rust, regelmaat en reinheid
  4. Verbinding aangaan versus loslaten
  5. Activiteiten in lijn met je roeping
  6. Zuivere voeding
  7. Successen vieren zonder het direct weg te geven

De eerste drie vind je uitgewerkt in deze blog.

1-Media uit

Sinds enkele weken laat ik de media niet toe op net- of trommelvlies. Ook kritisch nieuws, waar je wat moeite voor moet doen om te vinden, laat ik even voorbij gaan. Eens in de zoveel tijd kijk ik bewust naar zo’n item, zoals laatst een interessante documentaire. Die kijk ik bewust en daarna blijf ik niet hangen op de gebruikte media.

Het betekent dus ook dat de radio alleen aanstaat als er muziek is, geen nieuws aanstaat, geen kranten(koppen) worden gelezen. Niks.

Wees niet bang dat je wereldvreemd word hiervan want uiteindelijk komt er altijd wel íets aan info binnen.

2-Telefoongebruik drastisch omlaag

Dit onderdeel vraagt ook een andere keuze namelijk: bewuster plannen wat je doet en vooral minder op een dag. Zo kun je met volledige aandacht doen wat je te doen hebt, hoef je minder je telefoon te checken qua tijd en berichten rondom afspraken ook. Mijn gebruik lag tussen de 3 en 4,5 uur per dag inclusief muziek, social media, locatie etc. In een battle met mezelf heb ik het direct terug kunnen brengen tot minder dan een uur per dag gemiddeld. Wat het oplevert is breder dan alleen dat. De neiging om te kijken/te checken dooft uit. Die neiging is per definitie een beweging die vertrekt vanuit jouw centrum, het is een moment van onrust die gestild lijkt te worden door te kijken.

Gaandeweg merk je dat je dus iets anders hebt te doen met die onrust en na enkele dagen kom je er misschien, net als ik, achter dat het juist de oefening is om telkens terug in de rust in je eigen buik te komen. De hele dag door. Hoe minder je hoeft ‘te checken’ vanwege de tijd of afspraken, hoe rustiger je kunt worden in je buik. En vooral: hoe meer aanwezig je kunt zijn in het Hier en nu, met de mensen om je heen.

 

wanneer heb jij voor het laatst contact met iemand gehad zonder dat je op de tijd hoefde te letten?

3-Rituelen rond rust, reinheid en regelmaat

Op tijd naar bed. Een dooddoener maar toch telkens weer een uitdaging voor velen. TV kijken of schermgebruik anderszins, zijn de veroorzaker van het vertrekken uit onszelf. We merken daardoor vermoeidheid te laat op, pakken makkelijker iets te eten en drinken terwijl we het eigenlijk niet nodig hebben en creëren een setting waar ons lichaam niet bij gebaat is. Het is een enorme winst in gezondheid en helderheid om in contact te blijven met de signalen van ons lichaam en dus adequaat te reageren op vermoeidheid. Een vast ritueel voor het slapen gaan én opstaan doet wonderen.

Ik sta iedere ochtend op vóór het licht is om op mijn balkon te starten met koud water over me heen. Ook al heb ik eens een onderbroken nacht, ik heb hier zo’n baat bij op zowel mentaal als lichamelijk vlak, dat ik tóch die stap maak naar buiten. Ook als het vriest. Het bekrachtigt me aangezien ik zelf bewust kies hoe ik mijn dag start in plaats van direct te vervallen in de rat-race.

Ook ben ik persoonlijk erg voorstander van zélf mijn huis schoonhouden en met de hand bewust afwassen wat ik gebruikt heb, ook al heb ik een vaatwasser.

Naar bed als het voelbaar bedtijd is (en opmerkelijk is, dat dat bijna altijd hetzelfde tijdstip is) en vroeg opstaan met een zelfgekozen ritueel dus.

 

 

Eind maart verschijnt het blog over de laatste vier thema’s voor een rustiger en tevredener leven zodat jij ook weer je creatiekracht kunt benutten ten dienste van jezelf en anderen.

 

In de nieuwste aflevering van de Klaagvrij leven podcast blik ik terug op de afgelopen jaren uit het leven van Otto Schapendonk. We hebben het over verdoving versus voelen, thema’s die me ook deze periode bezig houden. Overigens was dit een ontmoeting waar we beiden niet op de klok hoefden te kijken en nog rustig na konden praten in de zon voor mijn tuinhuisje. Een kado.

Inkijkje in de activiteiten:

Vind je dit nuttig en wil je ook meer weten van de verbindende activiteiten die ik initieer?

In mei is er weer een samenkomst bij Pascale Lefebvre met door haar gespeelde muziek en de bijzondere verhalen achter haar kunst.

Voor vrouwen komt er een vervolg met Ademsessie onder begeleiding bij een privé sauna in Zaandam.

Het individuele ‘leef tevreden en verbonden traject’ vindt plaats in de Duinen bij Overveen maar geef ik ook in een mooi natuurgebied bij de klant in de buurt.

Als je meer wilt weten laat het me weten via info at sandrabrandt.nl

 

 

 

Door Sandra

Klaagvrij expert | Auteur van Klaagvrije maandag | Helpt teams naar eigenaarschap, productiviteit en zingeving.