SandraBrandt.nl

Categorieën
Blog

Klaagvrije terugval

Werken aan een boek over klaagvrij leven vraagt dat ik ermee bezig ben, iedere dag opnieuw ín mijn leven. De laatste tijd merkte ik zijdelings op dat ik de connectie met mijn eigen praktijk aan het loslaten was. Niet helemaal, want een nieuw patroon heeft zich al aardig ingesleten maar toch.. zo in privé sfeer is het wel makkelijk om te klagen over lichamelijke klachten in combinatie met de drie nog jonge kinderen.

Praten vs Doen

Ik merkte ook een soortgelijke neiging bij gasten in mijn radioprogramma. Veelvuldig praten óver situaties is soms de veroorzaker van de ontkoppeling van het DOEN. Je sust jezelf met je eigen woorden en de toehoorder lijkt er ook tevreden mee te zijn (of erin te stinken). Bij mijn gasten weet ik telkens dit moment te herkennen en terug te krijgen naar de mensen zelf. Vandaag ben ik ook thuis weer veel bewuster gaan oefenen met klaagvrij én oprecht zijn.

Klaagvrij over mij

bamboebosWaar ik de laatste tijd trouwens grote sprongen mee maak is het klaagvrij blijven over mezelf! En dat is een dikke chapeau waard. Vroeger haatte ik mezelf als iemand rechtstreeks kritiek gaf. Als iemand zich ook nog eens heel vervelend voelde door iets wat ik wel/niet gedaan had dan sloeg het bij mij naar binnen.. Ook al leerde ik in de loop der tijd dat hetgeen iemand raakt ook iets zegt over die persoon en diens behoefte, ik bleef het naar binnen slaan.

Waardevolle conclusie

En daar ben ik gewoon mee opgehouden. Ik ben meer waarnemer geworden van mijn gedachten, mijn gevoel die daaruit voortkomt en in staat om gedachten los te laten of andere te kiezen. Dankzij een korte sessie met Carolijn Vet kwam ik er achter dat het gewoon veel nuttiger is om de volgende conclusie over mezelf te trekken namelijk: ‘ik ben waardevol’. Dat liep mooi synchroon met mijn oefening om ook klaagvrij over mezelf te blijven.

Stilte

Soms is het nodig me terug te trekken in een ruimte zonder prikkels. Helemaal stil te worden. Alleen zijn. Fijn, tot mezelf komen, gedachten laten gaan en ontspannen. Kreeg ik voorheen onrust door de vele activiteiten die er online gepresenteerd worden en ik dus allemaal mis, laatst las ik tot mijn blijdschap hoe goed het is om je met regelmaat terug te trekken in je bed met de gordijnen dicht. Ha, die bevestiging was toch even lekker!

Rust.

Waardering

Sinds kort bedenk ik drie dingen die ik waardeer aan de dag. Er zit dagelijks een herinnering in de mobiel die oplicht als het daar weer tijd voor is. Een mooi middel om een nieuw patroon aan te leren! Heb je het door? Die woorden die zo makkelijk van het doen afleiden? De kunst is natuurlijk het nieuwe patroon erin te houden. Oké bij deze dan.. dan noem ik ook meteen nu 3 dingen op van vandaag die ik waardeer:

1- super tof contact met Arthur Kruisman die ik ook nog even aan de telefoon had en sprak over een gedeelde twitter connectie en mijn wens dat die ook in mijn radioprogramma zou komen ooit.

2- vervolgens super leuk telefoongesprek met deze voor mij nog onbekende twitter connectie TJ Postman waarmee ik een uur aan de telefoon zat en heel goed bleek te levelen (hij zit nota bene in Pakistan voor een event).

3- een moment in het gezin waarbij ik niet in mijn standaard communicatie patroontje stapte maar eens iets anders deed. Het resultaat was lucht, humor en een stoeipartij met het hele gezin op de grond na het avondeten.

Verdieping in contacten

Door meer klaagvrij te leven verdiepen de contacten die ik heb. Want klaagvrij én oprecht proberen te leven betekent dat je bij diepere lagen komt, je werkelijke behoeften onder je geklaag.. Allerlei gevoelens lijken te intensiveren en de kunst is ze ook oprecht te delen. Zo ontmoet ik dezelfde personen ook steeds een beetje échter. En hop, daar zijn de mooie woorden weer. Het is namelijk heel bewust werken aan het versterken van mijn contacten en het écht zijn, juist als ik me minder fijn voel! Ja, daar wil ik ‘ja’ tegen blijven zeggen en ervoor blijven werken. Een blog schrijven helpt alweer om me er meer bewust van te maken.

Magazine

Wblue-monday-vs-klaagvrije-maandage maken met elkaar een magazine! De gasten die hun mooie verhalen deelden tijdens Het Heldere uur en ik! Ken je een bedrijf die het Magazine Klaagvrij leven heel graag zou willen hebben, die het mooi kan gebruiken om de Blue Monday op 23 januari (met een knipoog) te overleven bijvoorbeeld? Laat het me weten!

Wil je meehelpen het ook te realiseren en wil je doneren? Dat kan op de speciaal daarvoor bestemde website.

 

 

Door Sandra

Klaagvrij expert | Auteur van Klaagvrije maandag | Helpt teams naar eigenaarschap, productiviteit en zingeving.