SandraBrandt.nl

Categorieën
Blog

Klaagvrije kerst

Met de komst van de eerste pepernoten in september lijkt een klaagvrije kerst ver te zoeken. Want direct denken we aan de verplichtingen. Bij wie gaan we de eerste en bij wie de tweede kerstdag doorbrengen? Er moeten weer kadootjes komen en hoe houden we alles gezellig en iedereen tevreden? ‘Gedoe is pas gedoe als we dat zo noemen’ aldus Frank Schurink, schrijver van het boek Gedoemanagement. Ik kan me er in vinden, maar hoe nu verder? Laten we beginnen bij het begin.

Klagen over verplichtingen

Een verplichting is maar een woord maar wel één wat een vervelend gevoel oproept. We moeten iets en dat is per definitie iets wat we niet echt willen. Het wordt door een ander opgelegd en we hebben geen keuze, tenminste als we dat zelf geloven. Kijk en daar zit het ‘m in. Definiëren we het als gedoe dan is het gedoe. De enige uitweg die we dan nog hebben is er over te klagen achter de ruggen om. En klagen werkt aanstekelijk want voor je het weet gaan de ervaringen over en weer onder het mom van ‘je hart luchten’. Ieder jaar opnieuw. Zonder dat er iets verandert. Maar het kan anders.

Wees de toeschouwer van je brein

Om van kerstverplichting naar verlichting te komen is het goed om ons patroon onder de loep te nemen. We kunnen hiervoor terug naar de rol die onze jeugd gespeeld heeft maar mijn voorkeur gaat uit naar een lichtere variant. Laten we gewoon onderzoeken wat er in ons hoofd afspeelt als we denken aan kerst. We zijn even toeschouwers van ons brein. We produceren gedachten, we zijn ze niet.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Heb ik er echt geen zin in of ligt er een frictie op een ander punt? Denk bijvoorbeeld aan de behoefte aan minder werkstress in de periode voorafgaande aan de kerstvakantie.
  • Klopt het wel dat er iets moet? En van wie moet dat dan?
  • Als het om een verwachting gaat van mijn schoonmoeder (bijvoorbeeld) wat is er dan mis mee dat zij dat verwacht? En wat is er mis mee om zelf een andere behoefte te hebben dit jaar?

Misschien denk je nu: ‘allemaal lief, leuk en aardig maar het wordt nou eenmaal wel verwacht van me dat ik kom met kerst. Niks verlichting, dikke verplichting!’

Kerst en de innerlijke criticus

Het wordt tijd om een switch te maken als je het klaagpatroon rondom kerst wilt veranderen. Nu komt het naar jou idee nog doordat je schoonmoeder jou verwacht maar als je dat blijft aannemen ben je stuurloos.

‘Ja maar het wordt toch echt gewoon van ons verwacht’.

Op zich is deze uitspraak gewoon een verzameling woorden en ligt het alleen in jou welk gewicht je er aan geeft. En dit is de switch die ik bedoel. Het is jouw innerlijke criticus die zegt: ‘je mag een ander niet teleurstellen’ of ‘wie ben jij nou helemaal om er zo’n toestand van te maken’. En dat komt, zegt men, dan toch weer uit de kindertijd waarin deze criticus ervoor zorgde dat je je naar wens ging aanpassen opdat je de verzorging kreeg die nodig was. Maar we zouden niet de jeugd induiken en gewoon in het hier en nu aan de slag met een verlichtte kerst 🙂

Toch best gezellig

Misschien zeg je ieder jaar na het bezoek aan je schoonfamilie dat het eigenlijk best gezellig was. En dat terwijl je er vooraf weerstand tegen voelde. Dan volstaat de herinnering aan het moment ná kerst dat je het allemaal toch wel prima vond en kun je nu stoppen met klagen. Natuurlijk is er niks mis mee om je aan te passen aan anderen. Sterker nog als je je in een groep (familie in dit geval) begeeft is het voor het geheel prettig als de leden zich enigszins aanpassen aan de, vaak onuitgesproken, groepsregels.

Maar wil je echt eens heel wat anders? Doe dan mee met de volgende schrijfoefening.

Durf te dromen

Welk patroon we ieder jaar instappen is ons wel duidelijk maar wat we dan ánders willen niet. In de volgende oefening maken we onze droomkerst concreet.

Wat je nodig hebt is een vel papier en een pen of stift in je favoriete kleur. Vul onderstaande zin aan en blijf vervolgens 5 minuten schrijven. Als je in je hoofd de criticus voorbij hoort komen die tegen je zegt: ‘ja maar dat kan je toch niet maken’, dan schrijf je op dat je die voorbij hoort komen en gaat vervolgens weer verder met het beschrijven van jouw droomkerst.

Begin met de zin: ‘Als ik mezelf toesta om de kerst te beleven op mijn manier dan… ‘ schrijf 5 minuten verder.

Je hebt nu een beeld gecreëerd en je droom helder. Je ziet jezelf misschien op vakantie nippend aan een koel drankje op het strand of met je allerbeste vriend(in) uitgaan in Berlijn. Stap nu uit de vorm en zak af naar de intentie, het bijbehorende onderbuikgevoel. Waar is het je eigenlijk om te doen? Welke waarden zijn voor jou belangrijk? Wat voel je precies bij dat beeld wat je had gemaakt?

Klaagvrije kerst 2017

Tijd om wakker te worden. We stappen van de droom naar de realiteit wat past bij kerst 2017. De eerste stap deed je daarnet al. Je ging van een droomkerst naar het bijbehorende onderbuik gevoel. Je hebt duidelijk gekregen wat je echt belangrijk vindt.

Nu wordt het tijd voor de volgende stap namelijk: geef je creativiteit de ruimte. Focus op je intentie voor aankomende kerst. Waar is het je écht om te doen. Probeer het te tekenen, zing het onder de douche en praat er over met anderen. Nu niet vanuit klagen maar vanuit je onderliggende behoefte en je zoektocht naar passende vormen. Je zult zien dat deze manier van praten net zo aanstekelijk is als klagen. Maar dan een stuk pro-actiever.

En weet je het even niet? Laat het los maar geef je onbewuste een hoe-vraag mee. ‘Hoe kan ik mijn wensen en waarden terugzien in de aankomende kerst?’ Zomaar enkele ideeën wat je kunt doen:

  • je familie vertellen dat je het anders wilt doen maar nog niet goed weet wat. Je deelt wel je onderliggende wensen zoals ‘warm contact, rust, gezelligheid’.
  • duidelijk maken dat je dit jaar waarschijnlijk niet langskomt maar iets anders gaat doen.
  • het initiatief nemen om een andersoortige invulling van het familiebezoek te doen. De behoefte om bijvoorbeeld eens een ander gesprek te hebben ligt zeker niet alleen bij jou gezien de initiatieven die er op dit vlak zijn. En wat dacht je van een wandeling of samen zingen?

En waarom zouden we elkaar niet gewoon eens vragen hoe ieders droomkerst eruit ziet? Misschien snakt zelfs jouw schoonmoeder naar een kerst met alleen vrienden.

Tijd voor reflectie

Is jouw klaagzang over de aankomende verplichtingen een uiting van een behoefte op een breder vlak dan alleen de kerst? Dan is het misschien tijd om te bedenken waar je klaar mee bent. Als je alles hebt gehad stap je over naar dat waar je juist klaar voor bent. Het geeft lucht en brengt je focus terug naar mogelijkheden en wensen. De wintertijd kun je nota bene goed gebruiken voor reflectie op je (werkend)leven. Zit je nog in een rush en heb je hier geen tijd voor? Kijk tijdens de kerstvakantie geen beeldscherm in de avond en voila, je hebt uren de tijd om te mijmeren, in bad te gaan en op tijd te gaan slapen.

Zucht van verlichting

Ik breng mensen graag terug in contact met hun eigen weten tijdens een gewoon en tevens bijzonder gesprek op de werkvloer. Als het ze lukt weer te luisteren naar zichzelf ontstaat vanzelf gezond gedrag. We zijn massaal vervreemd geraakt van de signalen uit ons lichaam. Onze ratio wordt namelijk overbelast door prikkels terwijl we ook nog te weinig bewegen. Meer tijd voor mentale en fysieke rust, muziek en beweging brengt dat contact met ons onderbuikgevoel weer terug. Zo kunnen we er beter naar luisteren en ernaar handelen. En dat geeft met de nodige oefening (een zucht van) verlichting. Dat luisteren naar de onderbuik is het ingrediënt voor een Klaagvrije kerst.

Tips voor de kerst

  • Maak een wandeling met je familie en deel waar je energie van krijgt.
  • Aan de koffie met je familie vertel je elkaar wat je het meest hebt gewaardeerd in het afgelopen jaar.
  • Het kerstdiner kun je bijzonder maken met het tafellaken van Jumpmovement. In 7 stappen naar een super verbinding met jezelf en elkaar.
  • Na het kerstdiner voer je middels de kaartjes van vertellis een ander gesprek.

Klaagvrij Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van Klaagvrij Nieuws? Lees hier die van november of schrijf je direct in voor het volgende nummer.

Sparren over Klaagvrij in je bedrijf kan door een mailtje te sturen naar info at sandrabrandt.nl. Kijk alvast voor een impressie op Inspiratietour.

Door Sandra

Klaagvrij expert | Auteur van Klaagvrije maandag | Helpt teams naar eigenaarschap, productiviteit en zingeving.